🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Jarní rituály aneb 6 tipů pro lepší náladu

Darina
Darina
Jarní rituály aneb 6 tipů pro lepší náladu

Když roztaje poslední sníh a pod listím začnou vykukovat sněženky, člověk má ihned lepší náladu. Slunce konečně pořádně hřeje a s ním přichází přívaly nové energie, nápadů, ale také únavy. Jaro je ideální čas zavést do svých každodenních dnů něco nového – stačí jeden malý rituál. Podpoříte tak pozitivní vlnu a zamezíte kruhům pod očima.

Probuzení s jógou

Zařaďte cvičení do svého startu dne. Pokud nemáte prostor navštěvovat ranní lekce, vymyslete si vlastní sérii cviků, které vás probudí a zároveň aktivuje svaly a klouby. Volte jemné pohyby na rozhýbání, nepouštějte se do velkých záklonů, stojek apod.

Náš tip: Začněte v leže, nalaďte se na svůj dech. Přitáhněte nohy k břichu, zkuste je protáhnout ke stropu, vytřepat a uvolnit zase na zem. V sedě jemnými půlkruhy rozhýbejte krční páteř, vyzkoušejte kroužit hrudníkem, rozpažte ruce a rozvlňte je jako křídla. Udělejte jemné záklony a předklony, zakružte rameny, protáhněte se do boku. V kočce pak přejděte do vyhrbení a velmi jemného prohnutí, pokračujte plutím do pozice dítěte, a pak dále přejděte do pomalého Pozdravu slunce. 

Bylinkový čaj

Uvařte si po ránu konvici čaje, hrnek si dejte k snídani a zbytek vezměte do práce. Nemusíte volit jen detoxikační směsi, vyberte si bylinkový čaj nebo zelený čaj, který vám opravdu chutná a povzbudí vás.

5 minut meditace

Zastavte se během dne alespoň na chvíli a dýchejte. Můžete si sednout na lavičku po cestě z práce, nebo doma na gauč, balkon, podložku… Zkuste vnímat, jak dech vstupuje a odchází z těla. Uvolněte obličejové svaly, chodidla, dlaně… Myšlenky nechte jen volně plynout, nevěnujte jim pozornost. I takový krátký moment se počítá a dodá vám sílu jít dál.

Nabíjecí procházky

Chůze je jedním z nejzdravějších pohybů, který si můžeme dopřát. A je prospěšná nejenom fyzicky ale i psychicky. Je známo, že procházení čistí hlavu. Nepočítá se ale ranní spěch na tramvaj a rychlý kvap do práce. Dopřejte si denně alespoň 15 minut klidného procházení, kdy budete vnímat jednotlivé kroky, všímat si maličkostí jako je zpěv ptáků, čerstvý vzduch, vůně z pekárny… Taková chůze vás doopravdy nabije energií.

Povzbuzení vůní

Vytvořte si vlastní vonný olejíček. Do nosného oleje (např. mandlového, jojobového, meruňkového, šípkového…) přidejte pár kapek esenciálního oleje – množství volte podle toho, jak vám bude vyhovovat intenzita vůně. Olejíček dejte do malé lahvičky, ať ho máte vždy po ruce. Můžete si ho tak kdykoliv během dne vetřít do zápěstí, dlaní a prstů, promasírovat spánky…
Povzbuzení a osvěžení nabízí citrusy nebo vůně jehličnanů. Nervy uklidní levandulový nebo bergamotový olej.  

Péče o chodila a dlaně

Věnujte chvíli pozornosti také chodidlům a dlaním. Pokud to jde, sundejte během dne na chvíli boty a nechejte chodidla volně dýchat. Rozhýbejte prsty, kotníky, zápěstí. Dopřejte si krátkou chůzi na boso. Promasírujte chodidla i dlaně pomocí tenisového míčku.

Náš tip: Uvolnění chodidel je předpoklad pro dobrý spánek. Napusťte teplou vodu do lavoru, přidejte sůl do koupele a nechte chodidla hýčkat. Poté je dobře promažte krémem a šup pod peřinu.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template