🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

5 mýtů o cvičení pilates aneb Vojenský dril? To není nic pro mě

Jana
Jana
5 mýtů o cvičení pilates aneb Vojenský dril? To není nic pro mě

Jako když bičem mrská. Tak vám může na první pohled připadat cvičební metoda pilates v akci. Zvláště, představíte-li si šlachovitá těla, fyzicky náročné pohyby a speciální dechovou techniku. Pojďme společně zbořit tyto mýty o pilates. Pilates má totiž mnoho podob a skvěle se přizpůsobí každému klientovi – od začátečníků až po ty nejnáročnější sportovce. Doufáme, že konečně překonáte pochyby a vyzkoušíte naše lekce.

Mýtus č. 1 Pilates je fyzicky velmi náročné cvičení

Tohle tvrzení je mýtus tak napůl. Ale vezměme to od začátku. Zakladatel metody pilates, Joseph Hubertus Pilates, se proslavil díky cvičení s vojáky. Ovšem pan Pilates navracel fyzicky do života vojáky zmrzačené 1. světovou válkou. Zde mají základ i rozličné cvičící vozíky a stroje s popruhy k zavěšování (Cadillac, Reformer atd.). Primárně je konstruoval proto, aby pomohl ležícím mužům do vzpřímené polohy. Dnes jsme o 100 let vědomostí o lidském těle dál, než byl pan Pilates. Máme k dispozici podrobné znalosti lidské anatomie a fyziologie pohybu. Berte na vědomí, že cvičení pilates může být vojenský dril. Pokud tedy chcete a potřebujete, aby byl. Ale stejně tak může být velmi jemným, až fyzioterapeutickým cvičením, které respektuje momentální stav vašeho těla. 

Fakta z Jóga spirit: U nás ve studiu přizpůsobujeme lekce klientovi. Cviky mají mnoho podob od verze pro úplné začátečníky, po velmi pokročilé provedení. Respektujeme možnosti vašeho těla. 

Mýtus č. 2 To neudýchám

Dýchání je první a poslední věc v životě člověka. Pro většinu z nás jde o naprosto automatickou činnost. Proč se tedy u cvičení pilates dbá na správné dýchání? Jednotlivé cviky ze základní sestavy mají pevně danou dechovou sekvenci tak, aby dech pomáhal tělu při pohybu. Používá se více typů dechu, ale nejčastěji vás bude během lekce provázet tzv. laterální dýchání. Dech se vede do plic tak, aby se hrudník roztáhl do šířky. Zní to složitě, ale není to žádná extra věda. Pracuje se s bránicí, učíme se využívat plnou kapacitu plic a s výdechem efektivně aktivujeme centrum síly (jinými slovy také břišní svalový korzet). Pokud se vám zdá dýchání při pilates příliš obtížné, nevzdávejte to. Během dne často dýcháme příliš mělce, nevyužíváme plnou kapacitu plic a tím se ochuzujeme o benefity plně okysličené krve.

Fakta z Jóga Spirit: Natrénovat správné dýchání může nějaký čas trvat. Nevzdávejte to a trénujte i doma v klidu, bez fyzické zátěže. Mezižeberní svaly mohou být ztuhlé a potřebují čas, aby se rozhýbaly. 

Mýtus č. 3 Budu na lekci trapná, vždyť neudělám klik, ostatní budou určitě namakaní

Správně provedený klik nezvládne ani spousta namakaných fitnessek, které se nestydí prodávat drahé cvičební programy na Instagramu. Mějte na paměti, že každé tělo je v jiné kondici, každý člověk má jiný příběh. My to moc dobře víme, proto každý cvik přizpůsobíme vaší kondici. Správně provedený klik vypadá u každého jinak, podle jeho fyzické kondice. To je na pilates kouzelné. Lektor si připraví sestavu, kterou v drobných obměnách zvládne úplný začátečník, ale zároveň si ji užije i sportovec.

Fakta z Jóga Spirit: Jestli najdete odvahu a dorazíte na lekci, už to je známka veliké síly. Vaši kondici respektujeme a nikdy vás nebudeme hnát za hranice vašich možností. Pššt, jen tak mimochodem, lektorka Janča se během zimy pěkně flákala, takže si teď o superkliku nechává zdát a pilně trénuje.

Mýtus č. 4 Na pilates chodí jen hubení a šlachovití sportovci

To je vůbec nejoblíbenější mýtus o pilates, józe a vůbec o všech rekreačních sportovcích. Velikost kalhot neříká nic o vaší fyzické kondici ani o chuti hýbat se. Na pilates k nám chodí doslova naši sousedi. Maminky s malými dětmi, těhotné, ženy i muži různé úrovně zdatnosti. Nečekejte na nějaké „až budu hubenější“, abyste přišli cvičit.

Fakta z Jóga Spirit: Pravidelné cvičení buduje celkový svalový korzet, pevný střed, aby bylo vaše tělo celkově v kondici. Číslo na váze je jen číslo. Pomůžeme vám s bolavými zády. Hubnutí do plavek není naše hobby.

Mýtus č. 5 Nějaké šaškování na podložce mi od bolesti zad stejně nepomůže

Inu, je to právě naopak. Pokud vás bolí záda už jen při pohledu na počítač, je ten správný čas vyrazit na lekci pilates. Pomůžeme vám se narovnat, velmi pravděpodobně zapracujeme na síle vašich břišních svalů a taky vám pomůžeme rozdýchat hrudník. A taky vám ukážeme, jak správně sedět u pracovního stolu a jak se protáhnout v obědové pauze. A taky v pauze na čůrání.

Fakta z Jóga Spirit: Chodí k nám cvičit často maminky s malými dětmi, které bývají celé shrbené a bolavé od celodenního hojdání dětiček. Pilates jim pomáhá se narovnat, zafixovat správné pohybové vzorce, aby se vyhly další bolesti. To samé platí i pro kancelářské profese.

Pro koho je vhodné cvičení metody pilates?

  • Maminky po porodu (máme lekce, na které můžete vzít s sebou i dětičky).
  • Rekreační nadšence do pohybu.
  • Ostřílené sportovce.
  • Lidi s bolestmi zad.
  • Doslova pro všechny.

Tak se nestyďte a dorazte na lekci.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template