🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Chůze jako nejpřirozenější pohyb

Darina
Darina
Chůze jako nejpřirozenější pohyb

Čas na procházku

Chůze je jedním z nejlepších druhů fyzické aktivity. Není náročná, dá se provozovat v každém věku, podporuje krevní oběh, a navíc pomáhá vyčistit mysl. Každý by si měl, nejméně třikrát týdně, užít alespoň hodinovou procházku a zahrnout do ní kvality bdělé pozornosti a laskavosti. Podzimní čas k tomu navíc úplně vybízí – příjemně hřejivé slunce, šustění listí pod nohama, pestrost přírody… Procházení navíc můžete zakomponovat i do svých každodenních činností. Stačí vystoupit po cestě o pár stanic dříve, projít se z práce domů, do obchodu nebo na návštěvu. Možností je spousta. Pokud to jde, měli bychom také co nejvíce sundávat boty a nechat nohám volnost a potenciál probudit se a najít znovu svou přirozenost. Pojďme se na práci nohou u chůze podívat trochu blíže.

Jak správně chodit?

Hmotnost těla by se při chůzi měla přenášet na všechny jednotlivé body chodidla. Pata se nesmí vytáčet a překlápět ven ani dovnitř. Elastickou oporu poskytují kostem nožní klenby svaly se silnými šlachami a s množstvím vazů a fascií. I přes velké působící síly se svaly nemusí příliš namáhat. Konstrukce nožní klenby je totiž samostatná. Ovšem je třeba, aby nožní klenba byla během všech fází kroku zatěžována rovnoměrně. Pokud tomu tak není, ztrácí účinnost a v průběhu let dochází k deformacím nohou.

Co tedy noha potřebuje, aby nás nesla životem?

Dostatečnou pružnost a šikovnost. Ty má noha, která vnímá, kde je, a dovede se prostředí přizpůsobit. Noha, která má dostatečně pevné a pružné vazy, dobře aktivní svaly a nezablokované klouby, které umí stabilizovat. Vazy získávají svou pružnost a pevnost od narození podle toho, jak je zatěžujeme, jak nohy používáme. Zpevnit vazy můžeme kdykoliv přiměřenou zátěží bosých nohou. Svaly se během vývoje učí nastavit nohu pro stabilní oporu o zem ve stoji, v dřepu, z opory přejít do pohybu, odrazit se prstci… Časem získávají sílu, obratnost a koordinaci. Klouby jsou vytvořené k pohybu, k umožnění pozice a pružení. Závisí na svalech a vazech. Jejich zablokování je nejčastěji způsobeno nedostatečností svalů a vazů – noha potřebuje být pevná, a když to svaly a vazy nezajistí, paradoxně se zpevní blokáda kloubů. Také to, jak je noha stavěná, může vést k tomu, že klouby snáze tuhnout (u vysokého nártu) nebo jsou moc volné (u plochých nohou nebo nohou s dlouhými kostmi). Vazy, svaly i klouby vnímají, jsou to aktivní struktury, které reagují na potřeby celého člověka. Jedním klíčem k pochopení funkce nohy je její pružnost. Druhý je opora – kvalita toho, jak nás noha spojí se zemí a zase se od ní odrazí nebo zvedne.

Při nácviku chůze buďte trpěliví. Stejně jako umění správně dýchat tak umění správně chodit chce čas, vědomé sledování vlastní chůze, experimentování a vyhodnocování toho, co je vám příjemné. Podívejte se i na podrážky vašich bot, jsou sešmatlané z jedné strany? Zamyslete se, proč tomu tak je a zkuste svoji chůzi upravit. Možná budete ze začátku cítit, jak vás bolí chodidla nebo svaly, které jste předtím téměř nepoužívali. Jedná se však jen o návyk na nový pohyb a jistý diskomfort na začátku je v pořádku.

Vyzkoušejte meditaci v chůzi: Kráčejte zpomaleně po trávě. Soustřeďte se na jednotlivé fáze kroku – kontakt, zátěž, odvíjení a odraz. Dýchejte, vnímejte svěžest trávy, živá chodidla… Zkuste prožít přítomný okamžik a radost z pohybu, který je dar.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template