🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Jak se zbavit stresu a napětí?

Darina
Darina
Jak se zbavit stresu a napětí?

Konec zimy bývá často vyčerpávající fyzicky i psychicky. Mnoho z nás tak musí sáhnout do posledních zbytků energie. Přinášíme proto nejenom jógové tipy, jak odplavit stres a najít potřebnou rovnováhu.

Prodýchání v lehu

Lehněte si a klidně se přikryjte dekou, aby vám bylo co nejvíce příjemně. Dlaně nejprve dejte na horní část hrudníku a zkuste se pod ně nadechnout. Dýchejte nejenom do výšky ale i do stran. Takhle postupujte na dolní část hrudníku, břicho a podbřišek.

Do dlaní kápněte olejíček s oblíbenou vůní, třením udělejte teplo a položte je na obličej. Zkuste si jemným dechem užít oblíbenou vůni.

Vlnění v sedu

Hlava, šíje, ramena a hrudník intenzivně reagují na emoce, stres a úzkost. Často se tak v této oblasti objevuje nejvíce ztuhlostí a malá pohyblivost. Zkuste si sednou do pohodlné pozice v sedě. Představte si, že máte před sebou čisté plátno a na špičce nosu štětec.

Zavřete oči a začněte ,,malovat“. Dělejte velmi pomalé a spontánní pohyby krční páteří. Poté zastavte na středu. Nadechněte se zhluboka nosem a vydechněte ústy se zvukem ššš. Žebra klesnou dolů a dozadu k lopatkám. Ramena nechejte vyplout co nejvýše k uším a poté je pomalu(!) spouštějte dolů. Lopatky jsou stále rozprostřené od sebe.

Zkuste najít oporu o sedací kosti, hledejte svůj vzpřímený sed, vnímejte rozevření klíčních kostí a živý hrudník. Ten nyní rozhýbejte. Představte si, že máte uprostřed něj baterku a chcete prozkoumat prostor před vámi a vedle vás. Nejprve zkuste hýbat jenom hrudníkem, pak zapojte i pánev a hlavu. Pohyb opět veďte pomalu a spontánně.

Poté se opět usaďte a párkrát roztáhněte ruce. Představte si, že dlaněmi nabíráte energii a plynuje je vytáhněte nahoru a spouštějte dolů.

Zázrak jménem tenisový míček

Tělo krásně uvolníte od chodidel. Nejprve se postavte a vnímejte, jak se dotýkají země. Prociťte bod pod malíkem, pod palcem a na patě a zkuste na nich rovnoměrně rozprostřít váhu. Roztáhněte prsty do vějířku a položte je na zem. Pod jedno chodidlo dejte tenisák, přejíždějte po něm a mírně promačkávejte/promasírujte celou plochu – malíkovou a palcovou hranu i střed.

Jsem teď a tady

Najděte si pohodlnou polohu v sedě. Zkuste volně dýchat a vnímat přítomný okamžik. Rozhlédněte se okolo sebe a vnímejte detaily. Zkuste si uvědomit, co se vám zrovna daří, co vás baví a naplňuje.

Uvědomte si, za co jste vděční – začněte ze širší perspektivy až po maličkosti, které jste možná doteď brali jako samozřejmost. Vnímejte pulzaci života v sobě i okolo sebe. Zahýbejte čelistí, uvolněte obličejové svaly, hluboce se nadechněte a vydechněte všechno napětí a negativní myšlenky.

Probuďte kreativitu

Možná vám to bude připadat jako klišé, ale je opravdu důležité udělat si čas na sebe a své koníčky. Vřele doporučujeme tvoření, které úžasně čistí hlavu a zvedne náladu. Pusťte si oblíbenou hudbu či mluvené slovo a začněte.

Z našich zkušeností můžeme doporučit kaligrafii, macramé, vyrábění svíček, malování akvarelem, háčkování či vyšívání. A pokud pro vás vyrábění není, vezměte pastelky a vymalujte si třeba oblíbenou mandalu.

P.S. Vyzkoušejte lekci jemné jógy, kterou pro vás právě teď nabízíme i online. Pomalu rozhýbete a prodýcháte celé tělo a získáte tak lehký krok a nadhled.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template