🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Jak správně vybrat jógovou podložku

Darina
Darina
Jak správně vybrat jógovou podložku

Uvažujete o nové jógamatce, ale ztrácíte se v širokém výběru? Pomůžeme vám s výběrem!

Než začnete nakupovat…

Nejprve si rozmyslete, jak a kde chcete podložku používat. Bude s vámi cestovat do každého studia a také na výlety a dovolené? Určitě se zaměřte hlavně na váhu. Myslete jen na to, že takové podložky bývají většinou tenké a při praktikování na tvrdém povrchu se bude hodit mít po ruce deku na vypodložení. Pokud budete více cvičit doma a podložku budete brát s sebou výjimečně, vybírejte podle stylu jógy, který často praktikujete, a také materiálu, který vám bude vyhovovat. Na dynamické styly se hodí pevné neklouzavé struktury, při pomalém cvičení je zase výhodou tlustší měkčí podložka, která zajistí větší komfort pro klouby. Myslete i na to, jak často chcete praktikovat. Pokud se má jógamatka stát vašim parťákem na každý den, dbejte na její kvalitu a provedení. Samozřejmě existuje i řada chameleónů, tedy podložek, které se svými vlastnostmi umí přizpůsobit více situacím. Dobře si vždy proto pročtěte všechny parametry.

Materiál hraje prim..

Kaučuk

Podložka z přírodní gumy je měkká a bývá proto těžší. Dobře vstřebává pot a při kvalitním provedení má delší životnost, nekroutí se a nedrolí. Dobře se hodí na jemné a statické lekce jako je jin jóga. Parťákem bude ale i při dynamickém cvičení. Může mít silnější aroma po gumě a není vhodné ji vystavovat vyšším teplotám.

Korková

Na podložce z korku vám nebudou klouzat ruce a hodí se i na praxi v přírodě. Korek je příjemně měkký, hebký a hřejivý. Nedrží se v něm vlhkost, tedy ani bakterie, a má zpravidla dlouhou životnost. Bedlivě vybírejte váhu.

Juta

Hrubá vlákna juty dobře stabilizují zpocené ruce a nohy. Podložka je ale tvrdší a možná si na ni budete chvíli zvykat. Hodí se pro pokročilejší cvičení a také na hot jógu. Na spodní straně bývá povrch z přírodní gumy, která zabraňuje klouzání.

PVC

Syntetické podložky jsou pružné a odolné, hůř ale sají pot. Snadno se čistí a rychle vysychají. Mají nízkou pořizování cenu, nejsou ale šetrné k životnímu prostředí. Variantou může být podložka z ECO PVC, která se dá znovu recyklovat.

Bavlna

Méně obvyklé podložky, které výborně sají pot a lze je prát. Dobře se hodí se na hot jógu. Mohou ale klouzat na podlaze, často se proto dávají na jinou podložku.

Další tipy:

• Tvrdší materiály si můžete vypodložit ručníkem nebo dekou. Existují také speciální ručníky, které mají rozměry podložek a jsou protiskluzové. Hodí se i na pokrytí vypůjčené podložky ve studiu.

• Při výběru dbejte i na design podložky. Zvolte svou oblíbenou barvu nebo vzor, který bude lahodit oku a nebude vás rozptylovat. Různé vzory, ať už obrazové, geometrické nebo abstraktní, působí na psychiku a soustředění a každému vyhovuje něco jiného.
• Vždy je lepší si podložku v obchodě rovnou osahat a případně i vyzkoušet.
• Pokud se chystáte jógamatku často přenášet, nezapomeňte také na uzavíratelný obal. Jestli s vámi cestuje jen zřídka kdy, stačí i popruh přes rameno. Ten pak můžete doma i s podložkou zavěsit.
• Nezapomeňte také na pravidelné ošetřování. Vyhněte se chemickým prostředkům. Povrch stačí setřít lehce navlhčeným hadříkem nebo využít speciální sprej. Na internetu také najdete celou řadu návodu, jak si ho vyrobit doma na míru.
• I materiál může někdy klamat, a ne vždy předurčuje váhu. Existuje řada odlehčených verzí, kombinování materiálů apod. Vždy si vše dobře prostudujte.
• Někdy podložka může klouzat i proto, že se málo opíráte a nemáte dobře rozloženou váhu. Vyzkoušejte více zatlačit do rukou a nohou a využít své opory naplno, třeba s vámi začne jógamatka lépe spolupracovat.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template