Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

Jóga pro těhotné: jak připravit své tělo na porod

Verča
Verča
Jóga pro těhotné: jak připravit své tělo na porod

Co si představit pod pojmem gravid jóga?

Gravid jóga neboli těhotenská jóga, stejně jako jakýkoli jiný typ jógy, může být pojata velmi různorodě. V závislosti na lektorce, naladění budoucích maminek, předchozích zkušenostech s jógou či stádiu těhotenství se mohou lekce ve studiích, či soukromé lekce lišit. 

Obecně by ale těhotenská jóga měla cvičenkám umožnit projít těhotenstvím příjemně, bez bolestí, stresu a strachu. Cvičenky doprovází, aby se v těhotenství cítily vitálně, krásně, aby více vnímaly sebe - své pocity, emoce i své tělo. A v neposlední řadě je připravuje na porod, po tělesné i psychické stránce.

Lekce podle trimestrů:

1. trimestr

Než žena vůbec přijde na to, že je těhotná může někdy chvíli trvat. I proto se snadno může stát, že žena zvyklá pravidelně jógu cvičit, ji praktikuje běžným způsobem a nebývá to problém. S nastalými nevolnostmi, únavou a dalšími přidruženými radostmi se z pravidla praxe výrazně zjemňuje, často dokonce přeruší, než se hladiny hormonů zase srovnají a ženě cvičení umožní. 

Na lekcích se často jemně pracuje s chodidly a posturou, hlubokým stabilizačním systémem a pánevním dnem, s vizualizacemi, či jemnými dechovými a relaxačními technikami. Praxe může být prováděna i na fyzické úrovni a její rozsah je plně individuální od jemného protažení v sedě a v leže, přes klidné balancování ve stoji až po vybrané hatha jógové pozice, přičemž platí, že se ze sestav odeberou pozice stlačující břicho.

2. trimestr

Sebou obvykle přináší již více energie a bývá i proto obdobím, kdy se těhotné ženy ke své praxi vrací, či do ní zcela nově vstupují v podobě jógy upravené právě pro ně. Může zahrnovat všechny prvky, které byly zmíněny i v období prvního trimestru. Pozornost bývá během meditací směřována do břicha s cílem napojit se na sebe i na své budoucí miminko. Žena se díky praxi učí lépe identifikovat své pocity, vnímat tělesné změny, ale také být s nimi v míru, či se učí přijímat se taková jaká je. Pozic, které mohou těhotné provádět se v tomto období nabízí relativně mnoho. Pro inspiraci např.: pozice trojúhelníku, vysokého výpadu, všech tří bojovníků, balanční pozice - stromu, tanečníka a jejich četné modifikace, pokud to nedělá problémy, lze krátce provádět psa hlavou dolů, poloviční mostek či předklon v širokém stoji roznožném. Samozřejmě lze provádět četné pozice v sedě a v lehu na zádech. Na lekcích se můžete setkat s aromaterapií, jemnou masáží, bločky, bolstery, dekami a polštáři, které mohou vaši praxi významně zpříjemnit :)

3. trimestr

Ačkoli se najdou ženy, které cvičí svou běžnou praxi (mimo zmíněné břicho stlačující pozice) až téměř do porodu, jde spíše o vyjímky. V závěru těhotenství již pozic prováděných v sestavách z pravidla ubývá, důraz se klade spíše na protažení a uvolnění přetížených segmentů a pozornost jde převážně dovnitř k miminku. Na lekcích se můžete setkat s těhotenskými éterickými vůněmi, zpěvy manter, či masážemi (třeba chodidel :)). Pozice se provádějí s ohledem na vitalitu cvičenky ve stoji (lehké balanční a protahovací), v sedě, na všech čtyřech či vleže na boku s nejrůznějšími opěrnými pomůckami. Vizualizace, dechové techniky, meditace a relaxace v této fázi mohou ženu pomoci lépe připravit na pomalu přicházející porod.

Sama si pak může být schopna, ať při přípravách či při porodu samotném, navodit pocit klidu, vyvolat si pocit bezpečí, či přijetí a vědomě se záměrem relaxovat své tělo. To jsou podle mě hlavní atributy těhotenské jógy a zejména v posledním trimestru.

Čeho se během těhotenství v józe vyvarovat?

V těhotenství obecně bychom se měly vyvarovat pozic stlačující břicho, tedy ať už lehu na břiše, či třeba předklonů, kdy si jej stlačujeme nohama. Současně neprovádíme rotační pozice, které stejně tak chvilkově zamezují přísunu krve k plodu. Obecně se nedoporučují ani obrácené pozice, ze stejného důvodu, ačkoli v tomto směru často ženy, jogínky postupují podle svého individuálního pocitu, zkušeností i vnitřního přesvědčení…

Jen pro těhotné?

Na lekci prenatální jógy se pro některé možná zastavil čas. Pro ty, které hledají místo, kde mohou bez výčitek relaxovat, dobíjet se a provádět mentální hygienu může být tato lekce jako stvořená bez ohledu na potvrzené těhotenství. Pozornost stejně tak jako na své ještě nenarozené dítě lze na těchto lekcích směřovat na své vnitřní dítě. Žena, která není těhotná, může využít takovou jógovou lekci k terapeutickému léčení sebe samé, což může být velmi blahodárné a přínosné nejen pro budoucí nadcházející maminky :)

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template