🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Vše co vás zajímalo o jógových pomůckách, ale báli jste se zeptat

Darina
Darina
Vše co vás zajímalo o jógových pomůckách, ale báli jste se zeptat

Vzpomínám si, že když jsem začínala s jógou, bločky, deky, pásky a další propriety mi nasadily brouka do hlavy. Je dobré vypomáhat si? Mám si vzít nějaké pomůcky, když mi lektor nic neřekl? Otázky mi vířily v hlavě. Až čas ukázal odpovědi. Zde jsou:

Postupem let jsem pochopila jednu důležitou věc – pomůcky se nejmenují jen tak pro nic za nic, opravdu nám při cvičení pomáhají a jejich využívání je v jistých případech žádoucí. Navíc je to signál, že posloucháme své tělo a umíme mu vyhovět. To, že se opřeme o cihličku, protože nechceme jít do úklonu přes bolest, neznamená, že cvičíme hůř než soused vedle. Jóga není soutěž, při které musíme dosáhnout až na zem, předklonit se nebo zaklonit na úplné maximum a protahovat tkáně k prasknutí. Je to vědomý pohyb, při kterém chceme tělo zdravě posílit, protáhnout a uvolnit.

Někdy ale může být těžké neporovnávat se a je to proces, kterým procházíme postupně. Pamatuji si lekce, kdy jsem posílala své hypermobilní tělo přes bolest do co nejhlubších úklonů a dalších rozsahů, protože všichni kolem mě to zvládli. Až přes mnoho odtrpěných bolestí a blokád mi došlo, že se nemusím s nikým porovnávat. Tím se dostávám k tomu, že pomůcky mohou mít dvojí roli. Sloužit jako opora pro ztuhlé a neohebné tělo, ale také stopka pro velmi pružné nebo hypermobilní jedince. Ti by sice zvládli úklon až na zem, tělo by za to ale určitě nepoděkovalo.  

Óda na bloček

Pokud lektor zamýšlí do lekce zakomponovat pomůcky, upozorní vás na ně hned na začátku hodiny. Jsou ale dvě základní, které se vám mohou hodit každou lekci – deka a bloček.

Deka je vhodná nejenom na přikrytí při závěrečné relaxaci ale také na vypodložení. Můžete si ji dát pod koleno v klečícím bojovníkovi, pod hlavu při lehu na zádech nebo na boku, pod paty v širokém podřepu a tak dále. Cihlička neboli bloček nám zase poskytne potřebnou oporu, když například nedosáhneme na zem. Dejte jenom pozor, ať ho v pozicích křečovitě nesvíráte. Často se stává, že když hledáme balanc, bloček sevřeme a tím se ztratí zdravá opora. Zkoušejte nechat dlaň pouze spočinout, jako by se opřela na podlaze. Bloček také pomůže při zkříženém sedu – pohodlně se usaďte na jeho okraj, dobře tak procítíte sedací kosti.

Na dalších spoustu možností přijdete sami během praxe, nebojte se zkoušet a experimentovat. Každá hodina je jiná a tělo v jiné kondici, nespoléhejte proto na pomůcky automaticky a pasivně, a naopak pokud jste pozici jednou zvládli bez nich, může se stát že napodruhé se budou hodit.

Vnímejte, hledejte opory a užívejte si pohyb – ať už s malou nápomocí nebo bez ní.😊 

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template