Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

Podpořte pohyb správným jídlem

Darina
Darina
Podpořte pohyb správným jídlem

Začít nový rok správným pohybem a stravováním, které tělo podpoří, je výborný start. Zde jsou naše tipy, které se nám lektorkám v Jóga spirit osvědčily.

Dostatek tekutin

Kromě vody, jejíž množství během prvních měsíců v roce určitě zvyšte, jsou výborné na prohřátí a povzbuzení bylinkové čaje – zázvorový, bezový, lipový nebo šípkový.

Květ lípy a černého bezu (s přidáním máty peprné) účinně bojuje proti rýmě a chřipce. Šípek je zase močopudný. Čistí tak močový měchýř a ledviny, navíc obsahuje vitamín C. Nejúčinnější je macerovat drcené šípky. V zimě je také potřeba tělo zahřívat a o to se krásně postará zázvor.

Náš tip: Špalíček zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Povařte v hrnci se skořicí a hřebíčkem přibližně dvě minuty a nechejte alespoň patnáct minut louhovat. Do hrnků nakrájejte oloupaný pomeranč, zalijte zázvorovým čajem a přidejte med a citron dle chuti.

Všechny čaje pijte přiměřeně teplé, horké vyvolávají pocení.

Sezónní potraviny

Tělu prospívá, když poslouchá chod přírody. Nemusíte ale hned překopávat celý jídelníček a zakazovat si zeleninu a ovoce, které máte rádi. Stačí malé krůčky. Zkuste do jídelníčku zařadit nejprve jednu či dvě potraviny, které jsou u nás v zimním období dostupné a nedováží se přes celý svět, a poté jejich počet zvyšujte.

V zimě u nás například najdete: dýni, kapustu, kedlubnu, mrkev, pórek, řepu, ředkev, zelí, jablka a hrušky.

Poklady ve spíži

Nyní je nejlepší čas sáhnout do zásob, které jsme si během jara a léta udělali. Zařaďte do jídelníčku zavařeniny, tedy různé omáčky, kompoty či marmelády.

Vitaminová bomba, která v chladném období podpoří, a navíc obsahuje probiotika, je kvašené zelí. Využijte ho jako přílohu nebo klidně jako samostatnou večeři s celozrnným chlebem. Do jídelníčku také přidejte kvašené okurky.

Naklíčené obiloviny či luštěniny vám zase dodají potřebnou porci vitamínů. Z luštěnin můžete připravit třeba pomazánky. Naklíčené semínka lze zakoupit nebo si je snadno připravíte doma: Do sítka dejte semínka a položte ho na mističku. Třikrát denně je propláchněte a nechejte okapat v mističce. Přikryjte talířkem, který zajistím teplo a vlhko.

Zahřejte se…

…třeba horkou ovesnou kaší. Do hrnce nalijte 200 ml vody nebo mléka (rýžové,ovesné). Přisypte 40 g ovesných vloček. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a za častého míchání vařte 5-10 minut do zhoustnutí. Oslaďte (využít můžete javorový sirup, přírodní sušené rozinky nebo meruňky či švestky ve formě pyré či rozvaru), přidejte lžičku přepuštěného másla (ghí) a posypte semínky a ořechy. Dozdobte nepraženým kakaem.

Pokud máte čas, můžete si kaši udělat z pohanky, jáhel nebo kukuřičné krupice. Kaše se hodí na snídaní, prohřátí u oběda či večeře zajistí hustá polévka. Navíc je to způsob, jak do těla dostat další dávku zeleniny.

Bylinky nesmí chybět

Udělejte si doma zimní loučku. Zasaďte semena řeřichy zahradní a za pár dní už se můžete těšit ze zelených lístků. Využívejte je do pomazánek, polévek či na brambory. Doplníte tak i potřebný vitamín C. Obranyschopnost těla dále posiluje černý bez. Pomůže při nachlazení, má pozitivní vliv na činnost jater a doporučuje se i při problémech s nespavostí. Lžičku sušených květu polijte vařící vodou a nechejte cca 10 minut vylouhovat.

Zvyšte také starost o ledviny a močový měchýř, právě v zimě jsou nejvíce ohrožené. Pomůžou vám s tím například kurkuma, brusinky, pohanka nebo goji.

A co dál?

Pokud jste plánovali už od začátku roku detox organismu, doporučujeme ho odložit na jaro. Stejně jako příroda, tak i tělo má během zimy odpočívat. Detoxikace může být někdy doprovázena stresem a únavou, s kterými už tak během chladných dnů bojujeme. V tomto období jsou také nepříznivě ovlivňovány klouby. Není tedy vhodné přílišné přetěžování sportem. Zkombinujte dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu a příjemné lekce jógy. Díky online lekcím, které najdete v našem studiu, můžete cvičit i z pohodlí domova.

Předcházejte stresu a věnujte se ve volném čase kreativním či relaxačním činnostem jako je vyrábění, kreslení nebo četba. Dopřejte si také dostatek spánku. Se stresem vám pomůže kozlík lékařský, s nedostatkem slunečního svitu zase vitamín D a doplňte také hořčík současně s vitamínem B6, který je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi.

Náš tip: Dopřejte si čas od času horkou vanu, kterou okořeňte koupelovou solí. Do té přidejte mix bylinek: Sléz maurský je výborný na uvolnění dýchacích cest, a navíc koupel krásně zabarví. Heřmánek je všelék na posílení imunity, zmírňuje stres a podporuje spánek. Měsíček lékařský zlepšuje krevní oběh a zjemňuje pokožku. Nakonec pro aroma do soli kápněte oblíbený esenciální olej.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template