Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

Pura Vida - oblečení, které zvyšuje ženám sebevědomí

Jana
Jana
Pura Vida - oblečení, které zvyšuje ženám sebevědomí

Slyšeli jste o barevné značce Pura Vida? Vyrábí krásné sportovní oblečení, které zlepšuje náladu a nejen to.

O vzniku této lokální značky, jsme měli možnost získat více detailů přímo od zakladatelky firmy :)

1. Můžete nám v krátkosti představit váš projekt Pura Vida?

Pura Vida je malá brněnská značka autorské volnočasové módy. Ráda říkám, že šijeme oblečení, které holkám zlepšuje náladu a zvyšuje sebevědomí. Všechno začalo v roce 2015, kdy jsme s kamarádkou Petrou Němečkovou hledaly motivaci k pravidelnému běhání. První legíny jsme si tedy ušily proto, aby nás nakoply a my konečně vyběhly. Když nás v nich ale viděly naše kamarádky, chtěly taky jedny. A pak naše kamarádky viděly jejich kamarádky a už to bylo. V roce 2017 jsme už měly v nabídce 20 vzorů a teď šijeme přes 330 kousků různého sportovního oblečení –⁠ od podprsenek až po kabáty. Máme vlastní výrobu, kamenný obchod a zaměstnáváme několik profesí –⁠ od švadlenek, střihaček, tiskařů až po marketéry. Zároveň se naše značka postupně rozrůstá do podoby uměleckého hubu, ve kterém se můžou realizovat další skvělí umělci. Takže pro nás už postupně začínají navrhovat legíny i jiní tvůrci.

2. Jaká je vaše hlavní motivace? Mají ty pestré barvy nějakou symboliku?

Přes 10 let jsem žila na Kostarice. Když jsem se vracela do Česka, přišly mi místní ulice šedé, bez nápadu a trochu smutné. A mně začaly barvy moc chybět, byla jsem jimi několik let obklopená a sama jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, jak barvy dokážou zvednout náladu. Vystudovala jsem arteterapii a začala se významu a poselství barev věnovat víc. A řekla jsem si, že ty šedé české ulice prostě vybarvím. Věřím totiž, že barvy zvedají náladu, dodávají motivaci a elán. Barvy léčí. Barvy jsou prostě nejvíc.

3. Když se dnes bavíte se ženami, které si vaše oblečení koupily, pomohlo jim ke zvýšení sebevědomí?

Ano, samozřejmě, jinak bychom to nedělaly. :-) Snažíme se bořit mýty, že hubeně můžete vypadat jen v černé, že vzory, barvy a upnuté legíny můžou nosit jen holky pod 50 kilo i let. To jsou všechno hrozné nesmysly. Naše nejvěrnější zákaznice jsou holky krev a mlíko, které si užívají, že konečně našly značku, která se je nesnaží zeštíhlovat, sešněrovávat a rvát do černé, protože z nich chce udělat vychrtlice. My máme své tvary a svaly rády, takže je podle toho i oblíkáme.

4. Jak byste shrnula dosavadní vývoj vašeho projektu? Byly barvy od začátku váš záměr a legíny vaším prvním produktem?

Přesně tak. Záměr byl od začátku stejný. Nakopnout holky k tomu, aby žily Pura Vida. Věřím totiž, že život může být Pura Vida, ale jeden pro to musí něco dělat. Spokojený život vám nespadne do klína. Proto mají každé naše legíny nějaký hlavní motiv. Některé vám pomůžou se závislostí na sociálních sítích, jiné s vírou v naději a lásku, některé vám dodají odvahu věřit ve vesmír, jiné pomůžou nemít názor. Všechny vám ale ve výsledku budou připomínat, že když chceš být happy, musíš se pohnout. Na antuce, jógamatce i v životě. Když se ti něco nelíbí, dělej s tím něco.

5. Legíny mohou být pochopitelně vhodné i na jógu. Cvičíte ji vy sama, nebo vás baví jiný sport?

Já sport miluju. Dřív jsem závodně lyžovala, pak závodila v autech, teď jsem často na motorce, bruslích nebo longboardu. Když si potřebuju vyčistit hlavu, jdu si zaběhat, a když se chci zklidnit, zajdu si na jógu. Teď běháme celá firma, trénovaly jsme totiž na jeden podzimní charitativní závod. Takže až v Brně uvidíte pohromadě hodně barev, mávejte, to budeme my na pravidelném výběhu.

6. Vybíráte látky z obnovitelných materiálů?

Udržitelnost je jedna z věcí, na kterou myslíme neustále. Jak při výběru látek, tak během celého výrobního procesu. Část našich látek je ze stoprocentně recyklovatelného materiálu, zároveň ale neztrácí na funkčnosti a pohodlnosti. Samozřejmě vždy vybíráme ty nejkvalitnější látky, aby holkám věci vydržely co nejdéle. Mnoho z nás má ještě úplně první legíny, které jsme kdy vyrobily, což je fantastické, protože věřte, že běžné legíny vám 6 let sportování většinou nevydrží. Pak taky šijeme v Česku, vyrábíme v okruhu 50 km od Brna, abychom ušetřily planetu od dopravy materiálů. Z odstřižků, které při výrobě legín vznikají, dělá naše spřátelená značka Amor de Frida náhrdelníky, pásky a náramky, čímž se snažíme zrecyklovat a naplno využít všechen dostupný materiál.

7. Jaká kolekce je doposud tou nejoblíbenější?

Všechny naše kolekce mají nějaké poselství. Některé jsou o pozitivním myšlení, jiné o vesmíru, jiné o revolucích, Malém princi, Mexiku nebo navržené mladými umělci z celého světa. Každá kolekce má tedy své velké fanynky. Mnoho našich zákaznic legíny dokonce sbírá a chce mít z každé kolekce alespoň jedny legíny právě proto, že každá kolekce přináší nějakou novou hlavní myšlenku, kterou se chtějí obklopovat.

8. Máte vy nějaký oblíbený kus oblečení?

Většina kousků, které jsem pro Pura Vidu navrhla, odráží nějakou aktuální situaci, ve které se zrovna v životě nacházím. Některé naše kolekce reagovaly na moje přepracování, na můj stesk po Mexiku nebo na depku z korony. Často až po představení nové kolekce zjistím, jak podobné problémy všechny máme a jak moc kolekce rezonuje s našimi zákaznicemi. Například tričko Nebuď kráva, legíny Antidepky nebo tričko Hlavně se neposrat jsou toho důkazem.

9. Jaké máte s projektem plány do budoucna?

Můj jediný plán je mít neustále inspiraci ke kreslení a tvoření obecně. A doufám, že tím nadále budeme dělat radost nejen holkám, ale i jejich klukům. Protože happy wife, happy life, to přece víme. :-) Můj plán je vlastně od návratu do Brna pořád stejný –⁠ přinést do Česka víc barev a dodat holkám odvahu jít si v životě za svými sny.

Na otázky odpovídá Petra Petruccya Bartoňková, zakladatelka & CEO Pura Vidy.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template