Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

6 cviků pro zdravé nohy a zdravá chodidla

Darina
Darina
6 cviků pro zdravé nohy a zdravá chodidla

V jednom z našich článků jsme popisovali důležitost nohou a chodidel a způsoby, jak o ně – nejen jógovou praxí – pečovat. Nyní se podíváme na konkrétní cviky, které nám pomohou zlepšovat zdraví našich nohou a chodidel..Tak hurá na ně. 😊

1. Procvičování chodidel a prstů u nohou

Sedněte si a protáhněte nohy před sebe. Ruce zapřete za tělem, odtlačujte se od dlaní a článků prstů. Napřimte chodidla tak, aby prsty směřovaly vzhůru. Prsty střídavě svírejte a roztahujte do vějíře. Poté střídavě chodidla sklápějte k podložce a přitahujte k bércům (fajfky). Oba pohyby zkombinujte. Pokračujte v opisování kruhů oběma chodidly. Nezapomeňte vystřídat směry.

Nakonec skrčte levou nohu a levé lýtko položte na pravé stehno. Upravte si sed tak, abyste měli oporu o sedací hrboly, nehrbili jste se, a naopak neměli vyklenutá žebra. Levou rukou držte levou nohu nad kotníkem a prsty pravé ruky propleťte prsty levé nohy. Několikrát chodidlo pomačkejte. Poté otáčejte nohou v kotníku v obou směrech. Vyměňte nohy a opakujte.

2. Chůze po přednoží a po patách

Zařaďte do své praxe chůzi a projděte se párkrát po podložce – nejprve po přednoží (bod pod malíkem a pod palcem) a poté po patách. Dělejte malé soustředěné kroky a sledujte práci chodidel, nohy, lýtek a celé dolní končetiny.

3. Pohyb v dřepu

Přejděte do dřepu na špičkách a položte ruce na kolena. Prsty nejsou zalomené, trup je vzpřímený. Dýchejte a udělejte v tomto dřepu pár kroků. Vyzkoušejte i další varianty chůze či skákání v dřepu, například klasického žabáka.

4. Pumpování

V přímeném stoji kráčejte víckrát po soběna místě – silně, ve vteřinovém cyklu a s pravidelným dechem. Další variantou je nahradit chůzi skákáním.

5. Vylepšený sed na patách

V sedu na patách nechejte uvolněná chodidla a prodýchejte na pět dechů. Poté vyplujte do kleku, zapřete prsty u nohou a dosedejte zase směr na paty, jak tělo dovolí. Prodýchejte.

Poté se vraťte do výchozí pozice a nyní se zapřete o prsty v opačném směru – tedy částečně o prsty a nárty. Opět couvejte dozadu a zůstaňte tam, kde necítíte velkou bolest. Po celou dobu cvičení jsou kolena na zemi.

6. Kolečka

Ve stoji zavřete oči. Nejprve přenášejte váhu na přednoží a zpět na paty, chodidlo ale nezvedejte. Poté pohyb ještě více rozkouskujte a zkuste jít na bod pod malíkem, patu a bod pod palcem – začnete tak na chodidle opisovat kroužky. Vystřídejte obě nohy, kroužení můžete vyzkoušet i na obou zároveň.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template