Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

Péče o nohy aneb Jak jóga pomáhá k jejich zdraví?

Darina
Darina
Péče o nohy aneb Jak jóga pomáhá k jejich zdraví?

Noha (od kotníku k prstům) je první a poslední část našeho těla, která se každý den dotýká země. Je základem správného držení těla i celého pohybu. Podporuje nás při stoji, chůzi, sportu ale i tam, kde se přímo nedotýká země, například v lehu. Je proto dobré ji neopomíjet. Hlavně díky ní se můžeme hýbat a dělat to, co nás baví. Navíc chodidlo lze brát jako zrcadlo našeho těla a lze z něj zjistit velké množství informací.

Udržujte proto nohy pružné, správně nastavené, ukotvené a odolné. Vytvoříte tak pevné základy veškeré jógové praxe, včetně meditačních sedů.

Zde jsou naše tipy, jak s nohou a chodidlem pracovat v józe i mimo ni:

  • Základem je správné postavení a trojrozměrná opora – opření o bod pod malíkem, pod palcem a na patě. Rovnoměrně mezi jednotlivými body rozložte váhu.
  • Pracujte také se svaly nohy, nezapomeňte na aktivní malíkovou a palcovou hranu. Malíček a palec jako by se chtěly k sobě přiblížit, tím se aktivuje klenba přednoží. Pata směřuje ven, přední část nohy zase dovnitř. Nohy jsou srovnané, osou je druhý prst.
  • Snažte se na nohy myslet a zapojit je v každé jógové pozici – prvním cvikem počínaje a šavásanou konče. I když nemají pevnou půdu pod nohama, stále musí pracovat a být aktivní.
  • Vyzkoušejte si záklon či předklon bez aktivního opření nohou do země a zjistíte velký rozdíl. Vnímejte také, že pokud se o nohy opřete, zapojí se vám i horní končetiny a další svaly a vytáhnete se vzhůru.
  • Správná opora vám pomůže v balančních pozicích. Pokud plosku opřete o tři body a rozložíte na ni rovnoměrně váhu, bude pozice stabilní a vydržíte v ní mnohem déle. V rovnovážných polohách je také možné dosáhnout větší stability, pokud se zaměříte na ukotvení v oblasti vnitřní paty stojné nohy.
  • Ve zkříženém sedu, v lehu a dalších pozicích, kde chodidla nemají přímý kontakt s podložkou, je potřeba vytvořit oporu pomocí našich myšlenek. Výborný je nácvik v leže. Udělejte fajfky a roztáhněte prsty u nohou. Představte si před chodidlem stěnu, od které se chcete odtlačit. Nezatněte dolní končetinu ani chodidla – naopak je uvolněte, aby energie mohla proudit. Udělejte si také oporu o horní končetiny. Chvíli ležte, dýchejte a celou pozici vnímejte. Stane se, že po chvíli zapomenete na oporu nohou, tak se k nim znovu vraťte Pomocí cviku se naučíte posílat nohám signál a dávat jim pomyslnou oporu.
  • Dopřejte chodidlům masáž tenisovým míčkem. Cvik vyzkoušejte v sedu i ve stoji. Míček položte na zem a jednou nohou jím pohybujte sem a tam a vyvíjejte přitom lehký tlak. Pokud jsou některá místa na chodidle bolestivá, povolte v tlaku. Dbejte, abyste postupně zapojili všechny části chodidla: od pat až ke špičkám, od vnitřní hrany až k hraně vnější. Pohyby s míčkem měňte. Zkuste plynulé přejíždění, kroužení nebo postupné promačkávání. Poté, co jste důkladně pracovali s jednou nohou, porovnejte ji s druhou.
  • Jednou za čas si nohy včetně chodidel pořádně prohlédněte. Všímejte si struktury, změn a defektů, například otlaků, puchýřů, prasklin atd. Jsou to důležitá znamení nesprávného zacházení, špatné chůze nebo obuvi či jiných neduhů v těle.
  • Suchou kůži chodidel je důležité pravidelně mazat vhodným krémem či olejíčkem. Krém do pokožky chodidel vmasírujte vždy po umytí nohou, nejlépe před spaním. Olejíček vetřete do plosek kroužením, proklepáváním, hnětením, tlakem nebo pomocí kloubů ruky.
  • Pro relaxaci a detoxikaci celého těla je velmi příjemné si čas od času položit nohy do lavoru s teplou vodou doplněnou koupelovou solí. Můžete také přidat esenciální olejíček (například levandulový – pár kapek rozřeďte asi v 1 dl mléka jinak se nerozpustí), nebo bylinky –uklidňující účinky má heřmánek. Koupel je nejvhodnější dělat před spaním. Budete se po ní cítit lépe a odlehčeně.
  • Na studené nohy je vhodná výše popsaná teplá koupel se zásaditou solí. Pokožka bude po lázni hebká a příjemně teplá. Koupelí podpoříte její správné promaštění a naopak potlačíte vysušení, což je důležité především při tvorbě zrohovatělé kůže. Až si nohy v lázni prohřejete, na závěr je krátce osprchujte ledovou vodou.Tím na delší dobu podpoříte prokrvení.
  • Máte-li naopak nateklé a horké nohy, naneste na postižené místo silnou vrstvu tučného tvarohu, položte je do výšky a tvaroh nechte půl hodiny působit. Poté ho smyjte studenou vodou.
Náš tip: Cvičení na nohy a chodidla, která je prospěšné zařadit do praxe jógy, najdete na našem blogu v článku 6 cviků pro zdravé nohy a zdravá chodidla.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template