🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Akupunktura a její účinky na naše tělo

Verča
Verča
Akupunktura a její účinky na naše tělo

Akupunktura je procedurou tradiční čínské medicíny (TČM), která využívá malých tenkých jehliček, které jsou vpichovány v konkrétních místech do těla. Jejím cílem je uzdravit příčiny tělesných i duševních symptomů, čímž se liší od klasické západní medicíny. Přestože právě nebývá řazena mezi vědecké přístupy založené na důkazech, těší se velkému zájmu veřejnosti, a to na základě šířícího se povědomí o jejích pozitivních účincích.

Jak to probíhá?

Obvykle se začíná speciální diagnostikou. Ta v TČM vychází z teorie sil Yin a Yang a pěti prvků. Tradičně se provádí diagnostika z jazyka a pulzu. K tomu je ještě proveden úvodní pohovor, nebo vyplněn dotazník. Jakmile se akupunkturista informuje o důvodu vaší návštěvy, položí vás na lehátko. Zatímco ležíte, osoba provádějící akupunkturu citlivě vpichuje tenoučké jehličky do bodů na vašich energetických drahách. Ty se v TČM označují jako Meridiány a těmi by měla energie qi nerušeně proudit, je-li člověk z celostního pohledu zdravý. Narušené proudění energie se projevuje mnohými způsoby, mezi něž na fyzické úrovní patří bolest či jiný diskomfort, na úrovni psychiky změny nálad či nepříjemné emoce.

Skutečně jehly?

Ano! Ale není se čeho bát. Akupunktura bývá zcela bezbolestná, avšak i přesto se postupem času vyvinuly i nové neinvazivní metody. Lze narazit na akupunkturu elektrostimulací nebo laserem. Pokud se bavíme o tradiční akupunktuře, jsou vpichy různě hluboké a jejich aplikace se doporučuje různě často, podle individuálních potřeb klienta. Nejčastěji se napichují uši, na kterých se podle TČM promítá četné množství bodů navázaných na celé tělo. Většinou se používají jehličky jen v rámci sezení, někdy se však nechají zapíchnuté delší dobu a klient z terapie odchází s nimi. Při vpichu je možné cítit brnění, chlad, či teplo, nebo tlak.

Nezřídka bývá akupunktura kombinována s bylinnou terapií, úpravou stravy, masážemi či tělesnými cviky. Poměrně známé jsou například bachovy esence – kapky ze směsi bylin, které bývají míchány přesně na míru konkrétnímu klientovi. My můžeme z hlediska cvičení doporučit 10 cviků pro lepší vykročení do nového dne.

Na TČM se lidé často obrací ve chvíli, kdy jim západní medicína nedokáže pomoci. Určitě jste slyšeli o někom, kdo se necítil zdráv, měl nějaké projevy na těle či duši, avšak mu nebyla stanovena žádná diagnóza ani po četných a rozličných vyšetřeních odborníky z oblasti medicíny. Z pravidla se procedura několikrát opakuje, dokud se proudění energie a fungování našich orgánů neobnoví.

Zásadním rozdílem oproti západní medicíně je skutečnost, že:

  • klient se aktivně podílí na svém léčení (dodržováním doporučení terapeuta),
  • problém se řeší komplexně, tedy se k akupunktuře doporučuje i změna v životním stylu.

S jakými komplikacemi se klienti na TČM nejčastěji obrací?

  • bolesti těla
  • únava, stres a nespavost
  • vysoký tlak
  • psychické obtíže
  • potíže s imunitou
  • gynekologické potíže
  • hormonální problémy
  • neplodnost
  • dýchací obtíže a kožní obtíže
  • autoimunitní onemocnění
  • trávicí a metabolické obtíže
  • obezita a nadváha
  • odvykání zlozvyků (kouření, alkohol)

Jaké účinky tedy akupunktura má?

Prostřednictvím stimulace či tlumení tělních bodů harmonizuje proudění energie. Tím působí primárně na oslabené a špatně fungující orgány a obnovuje jejich funkci. Následně nás tedy zbavuje mnohých výše zmíněných obtíží, se kterými jsme se původně na základě doporučení našich lékařů měli raději sžít.

Máte nějaké zkušenosti s TČM či konkrétně s akupunkturou? Podělte se o ně s námi…

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template