Posledních 6 míst na březnový jógový víkend na malebném rodinném statku 🐐

6 benefitů jógy pro sedavou práci

Darina
Darina
6 benefitů jógy pro sedavou práci

Pracujete celý den za stolem a vaše prsty jen kmitají po klávesnici? Proložte celodenní koloběh práce jógovým cvičením, abyste si udržely zdravé tělo i mysl.

1. Potřebujeme růst do výšky

Ruku na srdce – málo kdo z nás sedí u počítače tak, aby si co nejméně ubližoval. Tedy s ploskami nohou opřenými do země, rovnou páteří, uvolněnými rameny a lopatkami, opřenými lokty a aktivními zápěstími. Často se naopak přistihneme ve shrbených polohách, ramena nám letí k uším, nohu si vypodložíme pod sebe, hlavu máme v záklonu a tak dále. 

Co ale naopak potřebujeme je krásně prodloužit páteř do výšky, rozhýbat hrudník, prokrvit končetiny a uvolnit se. To vše zajistí hodinka jógy, kterou doporučujeme si během práce dopřát. Navíc tak budete při celodenní rutině s myší a počítačem předcházet bolestem zápěstí, které mohou vést až ke karpálním tunelům. Také na chvíli osvobodíte chodidla, jež jsou zmáčknutá v obuvi. Od nich se totiž odvíjí řada dalších problémů, například bolavá šíje a trapézové svaly, a naopak tyto bolesti se promítají do chodidel.

2. Zamezení bolestem

Jóga vás naučí vnímat komplexnost a propojenost celého těla. Často nebývá problém jenom v části, která nás bolí, ale řetězí se mnohem dál. Díky vnímavému cvičení budete své tělo poznávat, naučíte se cítit, kdy jsou klouby hezky zacentrované, kdy svaly pracují a kdy se naopak uvolňují. 

Všechny tyto znalosti pak můžete aplikovat do vašeho pracovního dne, změnit tak některé zlozvyky, a naopak postupně přidávat drobné nuance, které povedou ke zdravějšímu sedu a pohybu.

3. Pročištění hlavy

Jóga se soustředí na přítomný okamžik. Tady a teď. Její pravidelnou praxí se pomalu budete učit zklidňovat tok myšlenek, soustředit se na daný pohyb a nemyslet na úkoly a problémy. Hezky tak odbouráte stres, uvolníte se a naberete novou inspiraci. Naučíte se navíc lépe soustředit a korigovat často přelétavé myšlenky, které se předbíhají v tom, která vás upoutá dříve.

4. Příjemná aktivita

Když nebudete cvičit vyloženě náročný a dynamický styl jógy a zvolíte příjemné plynutí, načerpáte potřebnou sílu a doslova rozproudíte energii. Až se pak vrátíte zpět k počítači, nebudete uřícení, s bušícím srdcem a klepajícíma se rukama. Pocítíte naopak lehkost a pružnost.

5. Prodýchání a relaxace

Během dne často (nebo úplně) zapomínáme na dech, který je pak mělký a nevýživný. Jógová praxe vás hezky rozdýchá a vžene vám léčivou sílu dechu do míst, kde cítíte bolest či napětí. Naučí vás navíc dýchat plynule bez trhavých záseků. Během práce se pak můžete k dechu kdykoliv vrátit – uklidní vás a zpřítomní. 

Díky závěrečné relaxaci, která bývá na konci lekce, pak necháte na moment odpočívat nejenom oči ale i další smysly, které jsou často přetížené. Na moment se celé tělo uvolní a nabere sílu na další úkoly.

6. Možnost cvičení i během práce

Jóga vás naučí řadu praktik a cviků, které můžete začlenit i do běžného dne – dokonce i během sezení u počítače. Jedná se o příjemné protahovací a uvolňující pohyby, meditační praktiky a další. Statické sezení může být pro zdraví nebezpečné, je proto vhodné ho prokládat různými cviky, krátkou chůzi a změnami poloh.

Víte, že naše studio nabízí online lekce jógy i pro firmy? Můžete tak s maximální flexibilitou připravit plán lekcí i pro váš tým – ať už co se času cvičení, délky, druhu jógy i jazyka týká.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Úplněk a jeho vliv na naše tělo
Zdraví
8.23.2023

Úplněk a jeho vliv na naše tělo

Během svého života jsem se již několikrát setkala s názorem, že fáze měsíce může ovlivňovat, jak spíme, jak se cítíme, jak třeba fungují naše vnitřní orgány a že bychom jeho fázím měli určité činnosti přizpůsobovat. Jak to ale je ve skutečnosti? Podle čeho se řídit a čemu věřit?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template