🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Hormonální jóga a její účinky pro ženské tělo

Verča
Verča
Hormonální jóga a její účinky pro ženské tělo

O hormonální józe jste pravděpodobně již slyšeli. Se současným stylem života se mnoho žen i dívek střetává s nepříjemnostmi spojenými s hormonálními výkyvy a s nimi spojenými komplikacemi. Možná právě proto je hormonální jóga čím dál častěji vyhledávaná a praktikovaná. 

Bavíme-li se o hormonální józe, máme tím obvykle na mysli hormonální jógovou terapii - pevně danou jógovou sestavu, kterou sestavila jógová terapeutka brazilského původu Dinah Rodriguez

Jedná se o 21 cviků, které jdou za sebou v pevně dané sestavě. Ty jsou doprovázeny intenzivní dechovou a koncentrační technikou Bhastricou, při níž velmi aktivně a rázně provádíme nádech i výdech a současně se stejnou intenzitou pohybujeme břišní stěnou. To vede k masáži orgánů, zahřátí a rozproudění energie během cvičení.

Při cvicích v průběhu sestavy postupně stlačujeme jednotlivé žlázy s vnitřní sekrecí, které se na hladině hormonů v těle významně podílejí. Tímto stlačováním dochází k harmonizace jejich funkce.

Všechny cviky této terapie jsou snadno proveditelné, nevyžadují žádné předchozí zkušenosti s jógou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Proto je hormonální jóga z hlediska zkušeností nebo fyzických predispozic vhodná pro všechny.

Skutečnost je taková, že autorská práva si Dinah velmi chrání, a proto je povoleno předávat znalosti o sestavě pouze přímo Dinah certifikovaným lektorům. Autorka taktéž vydala knihu s názvem Hormonální jógová terapie, případně DVD, které si můžete pořídit a podle nich cvičit. Osobně jsem kurz hormonální terapie absolvovala od certifikované lektory, nikoli však přímo od Dinah, a proto z etického hlediska nemohu předávat její praktické know-how. Její benefity však jistě v zájmu šíření povědomí o ní sdílet mohu.

Hladina ženských hormonů v průběhu života z různých důvodů kolísá a sestava je navržena tak, aby znovu tvorbu těchto hormonů aktivovala. Na rozdíl od běžné západní hormonální léčby toto dokáže bez vedlejších účinků. 

Tato jógová sestava řeší:

  • problémy spojené s hormonální nerovnováhou,
  • nepříjemný průběh menopauzy,
  • problematická menstruace/ovulace,
  • náročný PMS,
  • stres a neklid,
  • energetické blokády v těle,
  • ztuhlost těla,
  • oslabené plíce, srdce a klouby,
  • problematickou pleť,
  • detoxikaci organismu,
  • pocit únavy, omlazení těla i ducha,
  • neplodnost,
  • cysty na vaječnících,
  • bolesti hlavy, kloubů,
  • emoční nestabilitu,
  • nespavost. 

Současně lze říci, že v podstatě každá jóga je v určité míře "hormonální". Přeci při mnohých pohybech našeho těla dochází ke stlačování různých míst a žláz.

Je tedy pouze na vás, jestli se budete věnovat běžným stylům jógy, a nebo se zaměříte konkrétně na jógovou terapii a zvolíte si tak, jak intenzivně hladinu hormonů v těle ovlivníte. 

Pakliže se pro hormonální jógu rozhodnete, doporučuji svůj stav a také vhodnost cvičení zkonzultovat s lékařem. Někdy se funkce stlačením zmíněných žláz spíše stimuluje, což například v případě hyperfunkce dané žlázy není vhodné, ba naopak.

Věřím, že v případě, že se začnete hormonální józe pravidelně věnovat, přinese své výsledky. Přeji hodně štěstí. Namaste. 🙏

Náš tip: Hledáte zdravé způsoby, jak se zbavit stresu a napětí? Mrkněte na tipy naší lektorky Darči.
Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template