🧘 Přinášíme nové termíny jógových pobytů pro rok 2024

Ranní jóga a její hlavní benefity

Darina
Darina
Ranní jóga a její hlavní benefity

Mnoho z nás se po probuzení nemůže ještě nějakou chvíli vzpamatovat, a ráno tak často mizí do ztracena. Zkuste tělo i mysl aktivovat cvičením a nalaďte se na celý den.

Kouzlo úsvitu

V Indii se tradičně hlavní jógové cvičení provádí, než vyjde slunce. Jedná se totiž o zvláštní denní dobu. Jak píše André Van Lysebeth, jogíni zjistili, že v této chvíli dochází k rovnováze různých kosmických sil, zejména slunečních a měsíčních. V přírodě panuje zvláštní klid, jako by se čas na moment zastavil. Je dobré si připomenout magickou chvíli vycházejícího slunce, jež určuje začátek dne, nových výzev a koloběhu…

Proč cvičit ráno? Aneb desatero bonusů.

Naše mysl je uklidněna nocí. Vědomí se ještě nezmocnil vír běžných činností a myšlenek. Lépe se tak soustředíme na vlastní praxi a méně ji hodnotíme.

  • Trávení není úplně nastartováno, proto jednotlivé cviky „neruší“ činnost trávícího ústrojí a naopak – trávení nám může ubírat energie pro vlastní praxi.
  • Ráno máme maximum životní energie. Během noci se totiž tělo i nervové buňky znovu obnoví. Cvičení jógy je tak blahodárnější a plynulé.
  • Je známo, že ráno nás napadá nejvíce pozitivních a optimistických myšlenek. Užíváme si tak i více radost z pohybu.
  • Díky méně stresu dýcháme pomaleji a plynuleji. Tíha problémů během dne nám dech buď bere, zkracuje nebo hodně zrychluje.
  • Metabolické procesy jsou harmoničtější i mezi sebou. Tento stav navíc cvičení podpoří a lépe se vám bude přes den třeba trávit a nebudete mít hlad ze stresu.
  • Zlepší se vnímání přítomnosti a detailů. Zbystří se mysl.
  • Aktivujete svaly a klouby, za odměnu se vám bude dobře proplouvat dnem. Zmenší se napětí v těle a případné bolesti. Lépe cirkuluje krev i lymfa. Díky tomu všemu budete méně unavení.
  • Pokud ráno najdete dobrý balanc a střed, lépe budete čelit každodenním starostem. Navíc vás jen tak nepohltí práce, vír velkoměsta…
  • Zůstane vám skvělý pocit, že něco děláte sami pro sebe a že jste začali den smysluplně.

Jak začít?

Pro mnohé z nás je cvičení při úsvitu nereálné a na tom také lpít nemusíte. Začněte s cvičením po ráno postupně a nenásilně. Pokud ho ale budete dělat z nechutí a už večer vás bude představa vstávání stresovat, určitě se k němu nenuťte. Jestli ale máte chuť a elán to alespoň zkusit, máme pár doporučení:

  • Po probuzení zůstaňte ještě chvíli ležet. Dýchejte a zkuste se vyvarovat telefonu a sociálním sítím. Jen vnímejte ráno a vaše probuzení.
  • Buďte pozorní, aby ráno získalo potřebné obrysy. Vnímejte i běžné činnosti jako je převlékání, čištění zubů, chystání podložky…
  • Nejprve se naučte vstávat o deset minut dříve a věnujte praxi pár minut. Tento čas postupně zvyšujte na únosnou dobu. Každých pět minut cvičení, meditace či dýchání se počítá.
  • Dejte si před cvičením chladnější sprchu, která vás hezky nabudí. Natřete si obličej a krk oblíbeným krémem či olejíčkem, vůně vám hezky nastartuje smysly.

Jaké cviky provádět?

Najděte si sestavu a ásany, které vám budou dělat dobře. Někomu po ránu vyhovuje jít více do předklonů, někoho nabudí záklony či variace pozdravů slunce, někdo chce jen dýchat a vlnit se. Ať už se pustíte do jakékoliv sestavy, všechny pohyby zjemněte a zpomalte. Začněte s aktivací svalů a kloubů a náročnost postupně zvyšujte.

Pokud si ještě netroufáte cvičit sami, můžete se nechat vést. Řada studií nabízí ranní jógu, i u nás v Jóga spirit tyto lekce najdete. Na našem blogu se navíc můžete inspirovat příjemnou sestavou na rozhýbání s názvem „10 cviků pro lepší vykročení do nového dne“ nebo vyzkoušet online ranní jógu pod vedením zkušené lektorky Verči.

Přejeme vám, ať vám ranní jóga pomůže najít klid v uspěchaném životě, tak jako nám.

Lekce jógy & pilates

Od pondělí do neděle pro vás na Praze 3 pořádáme různorodé lekce jógy a pilates.

Více info o našem studiu
Workshopy & akce

Zúčastněte se našich workshopů pořádaných v prostředí útulné kavárny.

Více o workshopech
Jógové víkendy

Prožijte víkend plný relaxu, zdravého pohybu a v obklopení skvělého jídla.

Více o víkendech

Další články

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci
Naše tipy
4.21.2024

Ecstatic Breathwork: Cesta k hlubokému klidu a duchovní transformaci

Extatické dýchání je technika spojující vědomé dýchání a hluboké ponoření se do vlastního nitra.

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?
Naše tipy
11.11.2023

Ženské kruhy – O co se jedná a proč se přidat?

Tradice ženských kruhů sahá až do starověku, ne-li dál. O čem přesně jsou a jak mohou vám a ženám ve vašem okolí pomoct?

Buďme si o něco blíž

Navštivte náš Instagram
Instagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow TemplateInstagram Gallery - Yogi Webflow Template